MK Drie

Uit Jongensradio deel 1 heb ik onlangs het ontwerp MK Drie gebouwd. Een prachtig ontwerp, afgeleid van de Pennicore uit 1936. Het chassis is keurig overzichtelijk opgebouwd, met de 503 en 533 spoelen met daar tussenin de grote varco met afstemschijf/schaal. De aandrijving hiervan gebeurt via een touwtje naar de rechter van de 4 knoppen. Achter de spoelen staan de EF6 en EF9 opgesteld, met daarachter de EL3 en de AZ1 naast de voedingstrafo.

De MK Drie is een rechtuitontvanger, met “dempingsreductie op de detectorkring (rechts op de foto). Dit gebeurt door terugkoppeling via een afstem folie-C. De ontvanger is behoorlijk gevoelig en vooral ‘s-avonds is het een genot om ermee naar bijv. Absolute Radio op 1215 kHz te luisteren. Door ontbreken van een AGC moet je dan niet naar beneden afstemmen want de enige resterende Nederlandse MG-zender GoedNieuwsRadio is dan niet zulk goed nieuws voor de conus van je speaker …IMG_3068

Het bovenaanzicht, prachtig toch?IMG_3069

De achterkant met daar van links naar rechts de EL3, de AZ1 en de trafo. Ik mis alleen nog een origineel afdekplaatje voor “Antenne en Aarde”. Ik heb er een maar met de gaten net dichter bij elkaar. Ruilen voor een die hierop past?

IMG_3070

 

En dan de onderzijde, zoveel mogelijk opgebouwd met originele, oude onderdelen. Let met name op de groene oliekous, dat heb ik kunnen bemachtigen op de laatst NVHR onderdelenruildag. Nog niet alle verbindingen zijn hiermee gelegd. Ook de oranje elco middenin moet ik nog vervangen door een exemplaar meer uit de tijdgeest van toen.

IMG_3071 kopie

 

Tenslotte… de kast. Hierover laat ik mijn gedachten nog gaan. Zeker is dat het een mooie, houten kast wordt met boven de vier knoppen de afstemschaal, en daarboven de luidspreker.